lämnad helt själv...

dom andra har åkt in till stan med rehema för att kolla på hennes shop(vi tror att det är någonslags frisörsalong). men inte jag... idag har jag haft mjukisbyxor,termostrumpor, tjocktröja o täcke men fortfarande skakat av att jag har fryset. jag tror inte det är ett gott tecken så jag beslutade att ta det lite lungt ikväll, snacka om vuxet! så va hittar man på då? jo jag tänler förylla kvällen med sagan om de två tornen.

imorrn måste jag må bättre för då ska jag ju in till arusha på den där galan för föräldralösa barn! run sjukdom run!

the Queen of the road!

idag är vi lediga, skönt(inte anton daock)! jacke bestämde sig att ta en dag för sig själv o gå in sina vandrarskor som han köpte innan han kom hit. så jag o elin bestämde oss för att ge oss ut på äventyr in till arusha. o eftersom det bara är jag som har körkort blev det ju jag som körde. o som jag sen körde! helt fantastiskt! min bilskolelärare skulle ha varit stolt. den största staden jag har kört i är karlstad(om man inte räknar med den gången jag svängde av till hannas lägenhet i uppsala, men jag var inte inne i stden då..) så med nervositeten i högsta grad svängde jag in till arusha. detta är då en stor stad med massor av bilar, vänster trafik o regler som man inte väljer att följa hela tiden. kom fram till shoprite utan problem. där vi gick till glass hörnet vi har hittat o njöt av en choklad milk shake. handla lite satte oss i bilen o skulle hitta en lite affär där en indier jobbar som säljer allt o inte luraren har vi fått veta av morgan o marielouise. men dit hittade vi inte så vi letade rätt på impala hotell för mitt emot är det en cirkus just nu som vi funderar på att gå på(nä... det är inte djur dom är ju ute i naturen här, utan akrobatik det handlar om). efter ett äro varv i rondellen(trodde att det skulle kännsa konstigare att köra fel håll i den men det grö det inte..) bestämde vi oss att vi skulle åka hem. fick stanna vid arushas ända trafikljus oxå! elin är en mycket duktigt passagerar som inte är nervös o tar allt med ett skratt FÖRUTOM då det kommer farthinder som jag missar ibland(som är svåra att se!) då skriker hon som det värstaste o jag skrattar. vi åkte förbi där dom hade jätte mycket växter o en växt såg ut som en julgrann så om vi vill ha det som vet vi nu vart vi hittar de!


på söndag är det konsert på arushas stadium som kyrkan håller. biljette pengarna ska gå till att hjälpa föräldralösa barn här i ngramtoni. det ska komma några kända artister(kända i tanzania alltså), ungdomarna som vi har i engelska ska sjunga en sång, som vi har tröttnat på eftersom dom övar den hela tiden. men det ka bli jätte kul att se dom uppträda. sen så ska talesmannen(tror jag att det var) för det sörsta partiet i tanzania komma o tala! 
igår när vi delade ut man vid jeriko så var det tre andra svenska tjejer där(glömde att nämna det igår) från halmstads universitet som ska skriva ett arbeta om vad man göra för att stärka utsattabarn. så dom har vi bjudit med oss till konserten o efter ska vi till kahans igen. för dom har hört talas om det men int hittat det. så dit tar vi ju dom mer än gärna. 

nä.. nu är det dags för kaffe sen ska jag o elin mysa framför en film,,när hon vaknar! 
 

mat gånger 3= mätt

idag fick jag beskedet jag så länge väntat på(väntade på det redan innan jag åkte). hanna o david kommer hit. mina coola syskon. o om inte det vore nog så tar dom med sig sanna! längtar så tills jag möter upp er på kilimanjaros flygplats i januari. jag har gått runt o gjort glädje skutt hela dan!


annars har dagen innehållit engelska lektion på morgonen. vi har gått igenom klockan. o det är inte alltid så lätt. speciellt inte när man inte har samma system. när våran klocka är 7 på morgonen så är deras 1 på morgonen. detta göra att man hela tiden måste tänka tvärs emot. är lite förvirrande ibland när som säger ett klockslag för man måste kolla upp vilken tid dom går efter. men vi har lärt oss att förstå att när dom vill att vi ska komma o ha lektion klockan 3 så infinner vi oss klockan 9. vi är så duktiga förstår ni. sen var det lunch i vanlig ordning i kyrkan. åkte hem för att vila då vi upptäckte att anton hade åkt o tagit nyckeln med sig. utlåsta som vi va la vi oss alla tre på verandan i ca 1timme. sen traskade vi till jeriko( nej, inte staden!). det är en före detta skola. som en annan kyrka har. en gång i månaden så kommer föräldralösa barn dit o får mat, vi fick förstås oxå mat..igen. cirka 90barn var där i dag o fick sig mat i magen. jag o elin försökte leka lite lekar med dom. men att bara ha en tennisboll o massor av barn som älskar att leka med bollar är inte en bra idé. speciellt då elin går iväg o jag är omringad av dessa bolltokiga barn. så jag tog bort bollen o började med en sång med rörelser som nästan varenda unge i hela tanzania kan, simama kaa! 
trötta gick vi hem för att ta en kort paus innan dagens sista punkt skulle slutföras. vi va hembjudna till antons handledare som bor en kort bit untanför stationen. 3målet mat för dagen var ett faktum. men ojojoj! vilken mat det sen var! nästa gång jag blir bjuden dit ska jag fasta så jag får plats med mer! 


jajg kan oxå nu medela att jag har skaffat skype! men jag fattar inte så mycket av det alls. så jag tänkte att jag lägger upp mitt skype namn här så kan ju ni som har det o vill prata med mig någon gång bli "vän" med mig där för det förstår jag inte hur man blir, sara.karolina.jakobsson


tack Liv!

fick ett brev förra veckan. första brevet till vårat nya hus. blev otroligt glad över att få ett kort på Liv från hennes student så nu står kortet framme på våran öppnaspis centralt placerat! Tack!

I söndags fick jacke punka på bilen igen, o igår morse  när vi skulle iväg till kyrkan så hade vi punka igen,, fast på ett annat däck. Men nu är äntligen beslutet taget att vi ska byta alla däcken istället för att laga dom hela tiden, låter som en god idé! Men fram till dess är det dalladalla som gäller!

 Vi har funderingar på att tuffa till mitt utseende. För jag råkar ju utför att killar är lite väl trevliga emot mig. Det vanliga är att dom ropar, går efter o pratar eller bara tar tag i mig. Men idag trodde jag nästan att jag skulle bli kidnappad av en dalladalla! Såhär gick det till: vi var på väg till dalladalla stationen i ngramtoni, vi gick förbi en stillastående dalladalla där det satt några killar som jacke skakade hand med. Sen sträckte dom fram händerna mot mig, trevlig som jag ville vara sträckte jag fram min för att hälsa. Men ena killen greppade tag i handleden o andra killen greppade tag i överarmen o drog mig in mot bilen(jacke hade gått vidare, elin o dom andra också). Försökte dra tillbaka min arm men då drog dom bara tillbaka mig. Sen så började dom pussa mot mig, alla runt omkring som såg det bara skrattade åt mig. Till slut skrek jag på jacke för det var lite för obehagligt för min smak o då släppte dom mig direkt o skrattade glatt åt den dumma mzungu tjejen. Jacke tyckte att jag skulle ta hål i näsan o börja bära kedjor för att se elak ut, jag får fundera lite mer på de..

robert! det har regnat mer nu. spö regna hela natten o förra oxå. idag dugga det hela förmiddan. så jag tror att det är påväg nu, för det behövs mer!
 
Jag tänker nu imponera på er alla bokläsare där ute(tycker jag iaf att jag borde göra). Jag brukar läsa väldigt lättlästa böcker o biografier. Men hör o häpna, jag läser Slottet av Franz Kafka. Vad säger ni nu? Tycker inte om språket riktigt i boken, men nu efter 68sidor börjar jag fatta lite av den.. tror jag.. Men den där Kafka hade dåligt med humor..

 För er som undrar vad vi hittar på här på kvällarna(från ca 19 till vi går o lägger oss) då vi helst för säkerheten vara inne så gäller följande, kolla på film o serier, just nu kollar vi på alla säsongerna av Sopranos(en maffia serie), vi har även en turnering i Chicago(poker spel), sen läs det en hel del böcker också!


vi har el o internet.. just nu iaf!

jag vet! har varit dålig på uppdatering. men denna veckan har internet o el inte varit på våran sida. Jag vet inte riktigt varför dom båda överger oss så mycket. Men några har sagt oss att vi får el från vattenkraft o eftersom det är torka så finns det inte så mycket vatten här att göra el av. Hmmm… jag funderar på att sätta upp solceller för sol det har vi mycket av!

Igår  begav elin, anton o jag oss iväg på upptäcktsfärd. Målet, mount meru! Vi valde att åka på en väg som såg ut att kunna ta oss nära berget. Men efter ett kort körande så kom vi fram till en grind där vi var tvungna att betala 1500tzs(jag tror att det är ca 7kr) för nu var vi inne på ett träplanteringsområde eller något liknade. Vi fortsatte att köra i riktning mot berget. Vi kom in på en av dom värsta vägarna jag någonsin sett. Det var håll överallt. Dammet var otroligt djupt, vi hade svårt att ta oss fram även när vi satte på fyrhjulsdriften. Jag satt o skrattade så att tårarna rann o kände lycka över att det inte var jag som körde! Vi valde efter att tag att vända för vägen såg inte ut att bli så mycket bättre. Vi valde att åka tillbaka mot stationen o köra upp på en väg som ligger här precis brevid för att få lite utsikt o njuta av vår medtagna picknick som bestod av banan, bröd, vatten o FN-dagen till ära en påse chips!  
jag vill även gratta pelle en dag försenad till hans 18nde födelsedag! grattis!
o ni som vill komma på fler saker som inträffar den 24octber. så vaknade froda efter att blivit huggen i axeln vid väderklint(sagan om ringen, för er som missat det!)

Kort sammanfattning på vad denna vecka har erbjudit. Vi har målat o målat o målat, kommer nog att behöva måla nästa vecka också för att det ska bli klart. Anton har kört i Arusha! Vi har inte vågat ge oss in i stor staden riktigt för dom kör som tokar där. Men Anton har haft körkort längre än mig o jacke(Anton i 5år, jag snart 1år o jacke i 3eller4 månader) så han har fått äran att köra där nu. O som han kör! Ett geni i den afrikanska trafiken. Våran bil är nu också lagad efter förra veckans bil tragedier. Min förkylning är näst intill borta förutom ont i halsen precis på morgonen. Denna veckan blev vi hembjudna till ett par här på stationen. Mannen heter Leonard o frugan hans heter något på F(kommer inte ihåg namnet..). Dom var super härliga! Den godaste maten hittills bjöd dom på också. Båda två kunde bra engelska så att det var bara att prata på vilket var underbart eftersom dom vi jobbar med inte pratar så mycket engelska o jag nästan ingen swahili. När vi skulle gå hem därifrån så var klockan nästan halv 10 o hundarna var ute så han gick med oss för att hundarna inte skulle hoppa på oss. Det är som jag trott, dom är FARLIGA!

När man är ute o går så får ropar väldigt många på en hela tiden. Det är good morning, detta säger dom även på eftermiddan o kvällen, alla möjliga hälsningsfraser på swahili, mzungo(vitting), sen finns det också en mening som killarna skriker o det är, I LOVE YOU! Tror inte att dom menar det. Men går dagen tog ändå priset för min del. Det började på morgonen när Anton skulle handla, jag väntade utanför  den lilla skjulbutiken när en gubbe kom fram o sa :  you are so Beautiful baby, upprepande gånger fortsatte sen med, i have so much respect for you baby, we will now be together baby osv. han lukta lite för mycket alkohol för att jag skulle ta han seriöst. Sen på eftermiddan skulle jag handla avokado. Har inte gått själv så mycket här. Men jag tänkte att dom få 50metrana från bilen till tanten med avokado kan ju inte vara så farliga. Men nästan direkt fick jag en följeslagare som berättade hur mycket han älskade mig o ville att vi skulle bli tillsammans osv. När jag äntligen kom fram till tanten o hade köpt mina avokado tänkte jag att nu har han väl ändå gått. Men icke! Han hade väntat så snällt på mig för att tjata på vägen tillbaka till bilen också. O inte att förglömma alla andra killar som ryckte lite i mig för att jag skulle åka med i deras dalladalla även när jag sa att jag var på väg till min bil! Så ibland så önskar jag att jag var kille. Dom ser inte ut att ha det lika jobbigt när vi är ute o går. O inte tala om att dom har det lättare när man är på toa. Oftast så är det bara ett hål i marken, då önskar jag verkligen att jag var en kille! men men, nu är jag ju inte en kille. så det är bara att ta upp i kamp!

idag då? vad hände då? vaknade 7 imorse av att det var dags att gå upp för att gå på möte som börjar klockan 8. var inte glad eftersom jag bara sov 3 timmar inatt eftersom magen värkte o värkte. trött som få satt jag i bänken o försökte hänga med tolken som försökte översätta predikan på bästa sätt. o nu i kväll har vi varit in till arusha för att det har kommit ett missionärs par från sverige hit till stationen som tyckte att vi skulle in o äta på ett ställe som heter kahans(eller något likande). hur ser detta ställe ut? jo det är en smal väg stolar o bord på trottoarena på båda sidor av vägen. ett bord med sallad o några grillar som oxå då står på trottoaren. hmm.. låter inte så bra kanske?! men då har ni inte varit där o ätit! det är himmelskt gott o omgivningen är helt underbar. dit kommer jag åka fler gånger. efter maten ville dom vissa oss runt i staden så att vi hittar lite mer än till dom två ställena som vi tidigare bara har hittat till, shoprite o mcmoodys. på vägen hem stannade vi till för att köpa glass o milk shake. jag har sällan smakat någon bättre chokladshake. smakade som chokladpudding, mmm! så nu väntar jag bara på en natt till med magproblem om det vill sig illa. men som vårat moto i huset är: ska man bli dålig i magen så ska man iaf bli det när man ätit något gott!


vem är han?

han är 3år. han dricker upp 350ml coca cola snabbare än dom flesta, har en energi nivå utan dess like. han är son till emanuel som vi jobbar med. han är kram go o i torsdags försökte han tvinga mig att bära en orm. han snackar swahili jag snackar svenska. vi har grymt kul tillsammans, vem han är?

DENNIS

 

 


over and out

jag är sjuk

imorse när jag vaknade hade jag super ont i min hals, öronen värkte o febern var på besök. min hälsa o mitt humör är inte så positivt just nu. när jag är sjuk så finns det vissa saker som jag alltid längtar efter; mammas mat, pappa som alltid tycker jätte synd om en, o svenskt godis!
men jag lider väl egentligen ingen nöd direkt. dom tar hand om mig här i kollektivet. o jag vila, dricker te o kaffe(saknar svenskt kaffe!), dricker mängder med vatten o knaprar både ibumentin o halstabletter. så jag hoppas att jag är bättre snart.

våran bil har blivit sämre! anton lånade den igår till masajland där han har jobbat under en vecka o igår kväll ringde han o sa att dom fått punka på vänstrabak däck. det är lite synd om den faktiskt. vi ska lämna in den på verkstaden imorrn. o det bästa är ju att verkstaden ligger 10meter från vårt hus så vi behöver inte fara långt. saknar redan att köra den. för det är alltide ett äventyr att vara ute o köra på dom afrikanska vägarna.


over and out


gula kärlek(godis), saknar er

som vanligt när det går förkyldningar i min närhet så attackeras jag. är väldigt klen när det kommer till just förkylningar. min goda vän rehema kände sig dålig o torsdags när vi var på äventyr o klagade på huvudvärk, ont o halsen osv. igår vaknade jag av att min hals inte alls var p topp o i natt vaknade jag av att halsen o öronen värkte. vi är lediga idag men eftersom det behövs målas i kyrkan sa vi att vi skulle ställa upp. men eftersom jag är van vid sjuka så vet jag oxå att man ska vila när man har det så jag bestämde mig för att stanna hemma. så hemma är jag o tycker synd om mig själv, dricker tea i mängder knapprar halstabletter o saknar kramell lagret som har just det som skulle få mig på bättre humör, svenskt godis!

denna vecka har elen inte varit våran bästa vän. den har gått varje kväll o ibland fler än en gång. men man har lärt sig att leva med det oxå. vi har lite ficklamper utlagda lite här o där plus stearinljus. men igår vart det lite panik när den gick. vi hade namligen glömt att koka nytt vatten o alla var törstiga! som tur var så hade guest houset på stationen öppet så vi kunde gå dit o köpa var sin dricka. sen kom strömmen tillbaka o då tog vi anettes ord på allvar, var effektiva när strömmen kommer! vi kokade vatten som aldrig förr o efter en stund så gick strömmen igen. men denna gången hade vi vatten på kylning o vi hade hunnit o äta!

 mamma har kommenterat p åalins blogg att hennes är mer strukturerad. o det kan så hända. när jag läser min blogg själv så hänger jag inte alltid med heller. o det kan bero på att ´jag aldrig läser igenom det jag har skrivit. sen kommer alla stav fel som ni kanske oxå har upptäckt. o det är oftast inte pga slarv utan mer pga att jag inte kan stava bra!

hanna! jag har försökt att kolla på klippet. men efter 30min hade jag fårr hem 40sek sen gick strömmen. jag vet inte om jag har tålamodet som krävs.


over and out

djur i naturen

detta inlägge kommer att handla om olika djur man stötter på här i våran omgivning.

ormar, skrev om dom igår o vill inte tillägna dom något mer utrymme i min blogg! det finns även ödlor här som lever utanför vårat hus. men jag har bar sett dom 3 gånger varav 2 utav gångerna har jacke o anton pekat ut dom för mig. 
när man är ute o kör springer det getter över vägen lite här o var. kossor o åskor blir vallade, o när man kommer in i ngramtonis centrala delar springer det även runt massor av höns. 
insekter finns det mycket av här oxå. mygorna är mycker mindre o svårare att döda. o på natten blir man skogstokig på dom. så därför har jag o elin skruvat upp våra medtagne myggnät, inte då för att vi är så rädda för malaria utan för att slippa deras surrande i örat under natten. idag fick jag oxå en helt ny upplevelse. vi var o målade kyrkan idag när min fått började brusa. trodde att den hade somnat för att det känns som ett sövande fot brus. men sen så kändes det inte riktigt bra. så jag tog av mig skon men hittade inget fel. satte på mig skon o då började brusa på ett annat ställe, slängde av mig skon o skackade lite o ur faller det en skallbagge i size enorm! jag fattar inte hur den fick plats i min sko med en fot! det var i alla fall väldigt äckligt!
sen har vi ju sett en giraff o fler kanske det blir. det är det enda djuret jag hoppas att se mycket av!

sen alla dessa HUNDAR!
det finns hemlösa, benlösa, vakt, döda osv,, hundar finns det gott om här.
på stationen så släpper dom ut några vakt hundar klockan 19 till 7 som ska vakta oss under mörkrets timmar. ni kanske tror at vi uppskattar detta med glädje. men ack vad fel. för dessa hundar har nämligen bestämmt sig för att det bästa stället som finns att ha sång möte på är utanför vårat hus. det är säkert. dom sitter på rad utan för huset o ylar o skäller några gånger under natten. jag vågra inte ens öppna dörren för skräck för dessa hundar. dom har sagt till mig att hundarna har lärt sig att dom inte ska attackera vita. men jag har inte bestämmt mig för om jag tror på det än. 
eller ja,, jag är väl lite tacksam för att dom vaktar mig oxå!

nu kanske ni tror att jag har något emot djur eftersom det kanske inte har kommit fram så mycket positivt om dom. o i såna fall tror ni rätt. har näst intill ingen kärlek alls till dom. men det vore ju kanske lite tomt utan dom o mindre mat på våra tallrikar!



  precis innan kamelen går till attack!
  djuret jag hittade i min sko!




over and out



this is africa big time

jag trodde att dagens nära döden upplevelse bara skulle vara undertiden jag befann mig på snake park men ack så fel man kan ha!

dagen började med att våran vän rehema ringde o undrade vart vi va. klockan var 10 i 10 o vi skulle inte infinna oss förens klockan 10 så varför denna stress? men när vi kommer till kyrkan (i tid) så trodde vi att vi skulle fara men nä.. då är rehema borta o göra nåt annat(inget ovanligt i detta land). en timme senare sitter vi glada ihop klämda till max(max=livsfarligt! 5 i baksättet var av en är 3år plus 2 i passargerarsättet) i våran bil. efter en stunds åkande tycker vi svenskar att bilen börjar låta väldigt konstigt så vi bestämmer att vi ska stanna o kolla upp vad problemet är. bak på våran bil sitter det en metall grej som nästan är som ett trapp steg för att komma upp på flaket. den är fast skruvad på två ställen, i vanliga fall vill säga. för att nu såg vi att någon har varit där o snott mutrar av oss så den hänger på sne o slår i backen varje gång det kommer ett gupp. vi hittar några andra mutrar o skruvar fast det igen. 

adrenalinet puppar jag blir nervös o allt jag ser på backen får jag till att bli ormar, vi är framme på snake park! jag har nu fått reda på att ormarna ska vara bakom glas o bomm, med lite lättare steg går jag in igenom porten o det första jag ser är ett monster! det rä den största ormen jag har sett i mitt liv. den är så tjock så det är vidrigt. på en bild på glaset ser man hur en annan likadan orm har lyckats med att äta upp en hel människa. vi går runt där o kollar på dom alla vidriga kräken. när glasburarna tar slut så kommer man till murara som är ca 130cm höga o där fanns det lite olika krokodiler att se på men i en av dom där gropparna så ser jag ingen krokodil, jag ser ingenting till jakob säger, titta en orm i trädet! det är en orm som inte är inglasad, är dom dumma på riktigt! en skötare hoppar ner i groppen o tar fram ormen för nu ska det fotas. jag halv springer där ifrån o stannar på avstånd medans dom andra fotas. nu ser jag ormar överallt. vi lämnar ormarna för att gå in på masaj museet som ligger brevid. lycklig över att vara i liv o psykisk stabil så går vi runt o kollar. när vi kommer ut där ifrån hittar vi några kameler som alla tyckte att vi skulle rida på. jag o ester sitter på en o har det bra tills jakob o fausta bestämmer sig för att oxå ta en kamel som då binds fast i sadeln vi sitter i. han var super arg o jag bara väntade på att bli biten. blev attackerad av honom i ryggen 3 gånger o masajen som gick på baken skrattade åt mina skrik o sa att han inte bits! lätt för honom o säga han går där frame med en pinne o ingen kamel i ryggen!

lycklig över att ha överlevt prövning 2 för dagen åker vi till anton som bygger ett hus ca 2km från snake park! väl där upptäcker vi att det är punka på vänster framdäck(bilen har haft bättre dagar). efter lite byte o lite snack(där jag sa att det var väldigt vacker, o helt plöstligt fick erbjudande att vår vän skulle hitta en man åt mig, tackade nej) begav vi oss hem. i en uppförsbacke så händer något man bara sätt på film o aldrig tror ska hända en själv. det nya däcket sitter helt plöstligt inte alls på bilen, nä det rullar brevid bilen, ner i diket upp för backen o stannar i en buske! jakob våran duktiga chufför stannar lungt o försiktigt, han är verkligen en duktig chufför! nu när det gick bra o alla överlevde o ingen skadda de sig så kan man bara skratta åt det. snacka om nära döden upplevelse! efter att ha lyckats få på det nya o krånglat o grejat med allt som var fel(detta tog en mindre evighet) så begav vi oss till en resturang åt gott o sen åkte hem, ÄNTLIGEN! efter en lång dag med många överaskningar o nära döden upplevelser plus en bil som fått en buckla(vi vet inte när den fick det?) så är vi i säkerhet o skrattar åt hur det kan bli när man är i afrika!

jag vet hanna att detta med ormar inte alls är lika hemskt som det som hände igår! imorse när jag vaknade sprang jag till dator för att se hur det gick. hjärtat värkte när jag såg att hoppet är ute för sverige!


over and out

kbt.. here I come

stående ovationer, glädje skrik, applåder, I love you sara! så går det till när man kommer in till den klassen som jag var i förra veckan o även igår. vad gör ajg då för att förtjänad detta mottagande? jo, jag sitter på en stol undertiden läraren har religion, klappar med lite då o då när alla andra gör det, ber i ca 30sek när lektionen är slut o stannar för att hälsa på alla barnen som vill hälsa på mig. ibland så behöver man visst inte göra så mycket för att bli poppis här.

imorrn så ska gänget åka till snake park(ska försöka ta kort på dom så att ni får se mina nya vänner) o på nått sätt har dom lyckats övertala mig att följa med till snake park. emanuel satt i morse o försökte berätta att det finns mycket annat att kolla på där. så när alla andra kollar på ormar så kan ju jag kolla på dom 5 kamelerna som finns där. hmmm... låter ju inte så där super kul. men jag tror att själva resan blir rolig för att det kan bara bli komiskt att vara på äventyr med våra vänner.

något annat som dom tycker är komiskt är min aptit. dom kommenterar gladligen hur lite jag äter varje gång vi ska äta. äter jag då lite? nä det är ju det jag inte gör. men jag kan inte hjälpa att i deras ögon så är en djupskål överfull med ris plus köttgryta plus spenatblandnig en normal portion. sen när åt man en djuptalrik ris hemma? jag har då aldrig gjort det. så mätt blir jag, o lämnar jag gör oxå tyvärr. jag skäms varje gång jag gör det o är lycklig varje gång jag får ta maten själv så jag vet att jag äter upp allt. men jag hoppas att vännerna lär sig snart att inte ge mig så mycket varje gång, hoppas går alltid!

om detta är sista gången jag lyckas formelare något på denna blogg så ha det bra, lyckas jag överleva o klara mig utan större psykiska samanbrott efter morgondagens orm möten så hörs vi snart igen!



over and out


vad gör ni här?

idag skulle vi ha lek med personalen i kyrkan, trodde vi ja... när vi kom dit i morse ca 40minuter försenade(afrcan time, here we come!) så var det inte alls dags att leka. nä man gjorde iordning kyrkan för att det skulle komma några människor från the goverment o ha seminarium där(detta var i alla fall vad vi fick fram från våra vänner, o gubbarna o tanterna som kom såg viktiga ut så det kan nog stämma). så ingen lek blev det. men dom tjejerna som vi brukar ha engelska lektioner med var där så helt plöstligt skulle vi ha engelska lektion(improvisation är något vi lever med hela tiden). vi hade inga grejer med oss men vi fick en skrivtavla med en klocka på så dagens lektion blev helt enkelt att lära sig klockan. när vi sa att lektionen var över ville dom som vanligt ha läxa(hur tänker dom? jag har då aldrig velat ha det..) så tills nästa gång ska dom kunna klockan. när är nästa gång då? vem vet....


i lördags ringde jag en man som heter julian som har jobbat som swahili lärare på uppsala universitet(han bor i arusha området) o frågade om han skulle kunna tänka sig ha swahili lektioner med oss en gång i veckan. han lät supper glad o ville gärna hjälpa oss. så vi bestämde att vi skulle träffas idag o planera lite. men igår fick jag ett sms av honom där han skrev att han var tvungen att åka bort o jobba ett tag. så det skulle inte passa så bra med lektioner just nu. jaha.. så nu är vi utan lärare innan vi hann få en. men jakten fortsätter!

i lördags så kom den första regnet hit! en otroligt skön känsla för nu slipper man ha damm precis överallt! har inte kommit nått mer sen dess o vi får hoppas att det inte kommer mer förens nästa vecka för anton är o bygger ett hus i masajland(nära snake park) för att hans handledares mamma ska ha ett annat hus en än hydda att bo i när det värsta kommer.


     testar att lägga in en ny bild på mig o bilen. den förra var ju så liten så jag tror inte ni fattar hur stor denna monster truck är. sen är de oxå en bild på våran skogspromenad o en på lite damm som flyger upp efter bilen när man kör.




over and out

the Man!

barack obama!
igår när jag läste nyheter på internet så fick jag se att årets nobels fredspris har tilldelats barack obama. han har säkert gjort sig förtjänt av det(han är ju i alla fall den snyggaste presidenten i världen som jag vet om). nä allvarligt, han har ju åkt runt lite hit o dit i världen o pratat. här i tanzania är han i alla fall en mycket uppskattad man. man ser obama tröjer som det står obama tour på, eller obama`08, afficher, klistermärken på bilarna osv. man tycker helt enkelt om denna man!
så idag när vi gick på en marknad så såg jag en kingelea(har ingen anning om hur man stavar det.. tror att det heter så i alla fall(det är ett tyg stycke som man snurrar på sig son en kjol)) med obama på. så jag var bara tvungen att köpa den, hanna den går att dela på två(jag tror att det är 2 som jag köpte fast dom satt ihop) så du kan få andra dela! hoppas på att kunna lägga upp en bild på den här. 

vi skulle även gå till en grönsaks/fruktmarknad idag(den som ligger vid shoprite, för er som vet vart det är). antons handledare var det som var med oss dit. men det var en sanbb vistit där. man ska han med sig en kvinna när man handlar på marknader för det är dom som vet hur det går till. o som vanligt så skrek folk efter en o en del kom fram för att prata. det kom fram en snubbe som började prata med mig, efter att kort ha berättat vart i tanzania man bodde o gjorde här o hur länge man ska stanna kom frågorna,
snubbe: hur gammal är du
jag:20
snubbe:är du gift?
jag: nej
snubbe: har du pojkvän?
jag: nej
snubbe: kan jag få dit mobilnummer?
jag: nej!!
sen paratade inte vi så mycket mer.
vi åkte sen till mcmoodys som är arushas svar på mcdonalds, det var otroligt gott!!


jag har även bestämmt mig för att inte åka till snake park på torsdag. fick nämligen reda på att dom som jobbar där kan komma med någon orm o lägga den på axlarna lite hipp som happ, så ALDRIG i livet att jag följer med!



  mitt barack tyg o mount mero som ligger bakom vårat hus(det är långt dit, men det ser ut så här när vi åker in till ngramtonni)

over and out

gått en skogspromenad idag...

..eller ja, vi gick på en väg med några träd på sidorna, när dom sa att det var ngramtonis skog så tänkte jag ,, dom borde komma till värmland, där snackar vi skog!

 Idag av alla dagar var det otroligt dumt att glömma sitt vatten hemma. Vi lekte med barnen på förmiddan o solen var super stark idag, inget vatten, illa. Sen åkte vi hem till rehema(en tjej som tar hand om oss förvirrade mzungous) o åt mat, super god fisk med ugali o en väldigt väldigt god efterlängtad coca cola. Efter maten skulle vi gå ut o gå för att se hur det ser ut där hon bor. Solen lyser ännu starkare o vi går i all sand o damm, fick säker i mig 1kg sand idag, o inget vatten! Så när vi kom hem så drack jag 1liter vatten plus ett glas med vätskeersättning. 

 Denna vecka har vi haft 2 engelska lektioner, en lek stund några förskolebarn, varit på några home bank(som jag nu börjar förstå mig på, tror jag i alla fall…), har druckit upp all tapetklister jag har fått i mugg o hunnit tröttna på ugali. Jag har bara ätit det typ 3gånger, det smakar typ inget, är lite konstig i konsistensen, det går att äta. Men jag skulle aldrig önska eller beställa det!

 Igår beställde vi samosa(någon typ av pirog nästan, svårt att förklara, med är något av det godaste som finns!) av en kvinna som bor här på stationen. Dom ska vara klara imorrn så då kommer vi att ha samosa fest här, jag kommer ha det i alla fall!  

imorrn ska vi in till arusha med anton o hans handledare. anton ska ut till masjland(inte samma majsaland som vi har varit i) o bygga ett hus till veckan som kommer, så dom behöver handla lite grejer till detta.

tack för alla kommentarer! är super roligt att läsa. o tack för bibelordet robert. men jag kommer inte att hålla i några ormar i alla fall!



over and out


det blev bara en bild förut så här kommer en till

den brukar vara blåare men pga allt damm så är den inte i sitt bästa skick! jag o våran moster truck

lite fler bilder..JIPPI!

 ngramtoni(det är dalladalla som är närmast i bilden)


 

 


leker med döden

Någon kanske undra om man har blivit brun under dom 2 första veckorna här. Svaret är NEJ! Eller ja lite färg har man väl fått. Men det är den hemska bondbrännan fast den är ytters liten men den finns. O bättre bränna än så kan man inte få här uppe eftersom att täcka sig är något jag o elin jobbar på direkt vi lämnar hemmet. Sen så orkar man inte vara ute i solen hela tiden för att kunna få lite färg på sina ben, högst till knäna när man sitter hemma på trappen. Å Just de!..vi jobbar ju också, ingen semester här inte. Den underbara brunheten får vänta tills jag far till zanzibar någon gång!

 Igår var vi på planering inför veckan o sen var vi lite på home bank åkte vidare till en skola där religions undervisning stod på schemat. Jag, elin o jacke blev uppdelade o vi gick med varsin tanzanian till klassrummet där lektionen skulle hållas. Tack o lov så var det inte vi som skulle prata utan bara sitt med. När lektionen var slut(jag fattade inte mycket av vad som sades..) så skulle man be tillsammans. O hipp som happ stod alla eleverna runt mig o det var bara till att be något som man kom på att be för.  Sen ville alla eleverna skaka hand känna på håret osv, det är något man vant sig vid när det gäller barnen här. När vi kommer farande är vi ett mini cirkus på turné.  Roligast var förra veckan när barnen på förskolan vi var på försökte ta bort mina leverfläckar som är på armarna för att dom trodde att det var smuts.

 
Nästa vecka kommer jag att gå igenom en KBT(tror att den heter så..) behandling som heter duga! Vi ska till snake park(orm park) jag hatar ormar, jag är livrädd för dom äckliga, vidriga djuren.  Men eftersom dom inte kommer döda mig i parken så förstår inte våra kära vänner här varför jag är rädd. så jag hat nu bestämt mig för att min ormrädsla ska försvinna för gott (varje gren jag ser tror jag är en orm, vaknar o skakar täcket för att jag tror att det är ormar i min säng, har gärna benen uppe i soffan osv för att ormar inte ska kunna bita mig, har även haft problem med att gå på toa då jag trott att det ska vara en orm där i.. förstår ni varför jag vill bli av med rädslan?). vad tror du om min idé pappa? Låter den bra eller bara helt puckad?      

 Vi har fått några underbara vänner här som vi åker runt med, vet glömmer hela tiden bort vad dom heter, men roliga är dom. Problemet är bara att deras engelska är på samma nivå som våran swahili så att prata om större ting är ingen idé. Men jag har upptäckt att man kan umgås o ha väldigt roligt tillsammans ändå!

hoppas att ni tyckte om bilderna, som jag lyckades få upp. ska försöka att lägga upp lite bilder över den väg som vi kretsar mest runt på o handlar i ngramtoni.





over and out


torka i masajland o sos-barnbyskola


fel sida sara!

började igår att känna mig lite säker o tycka att köra var väldigt roligt tills elin påpekade att jag faktiskt körde på fel sida,ojdå. men det var ju bara att ratta över vägen till rätt sida så var det problemet löst. var även nära igår att köra på några getter som tyckte att gå framför bilen utan att kolla för sig var en bra idé, dumma djur. men ni ska inte oroa er för körningen, jag har välgit roligt ute i trafiken, hoppas att mina med passagerare tycker det oxå. dom tillåter mig i alla fall att fortsätta!


Man har fått varningar o sprutor mot olika sjukdomar som man kan stötta på i detta land. Men ingen har varnat oss för diabetes. Man dricker dricka vart man än kommer, dricker te som innehåller mer socker än vatten, gnager på sockerrör o äter kakor. Så på frågan om man kommer att växa eller krympa under dessa månader här nere, så är nog svaret växa o få diabetes på köpet.


vill oxå passa på att tacka några människor medans jag nu kommer ihåg det; sanna för boken jag fick med mig hit, en stjärna ger jag dig oxå för att du skrev masaj, blev mycket stolt över dig! o hanna o david som skickade med bakmix till brownies o sockerkaka, tack så väldigt mycket, det finns bara ett litet problem o det är att våran ungn inte funkar, men som man säger här, hakuna matata det löser väl sig! sen så har vi ju anette o rober hector! vad skulle vi vilsna svennar göra utan er?!(vi var vid det nya huset som jullius har byggt för att starta nåt projekt med, vet inte vad området heter,,)


over and out


masajer, en giraff, lite diesel plus magproblem!

Idag är jag hemma o är sjuk. Inte så där sjuk sjuk, utan magen har fått sig en törn.  Mår illa mest hela tiden o magen värker, men det är väl bara att vänja sig. Det kommer antagligen att bli värre någon annan gång.

Igår skulle vi möta upp några nere vid gaten till stationen där vi bor klockan 8. Svennar som vi är var jag, elin o jacke där klockan 8, klockan kvart i 9 kom våra vänner. I love african time, det är så avslappnade, måste komma in i det själv också bara. Vi trodde att vi skulle åka till ett collage för att se hur det går till på ett sånt, här i tanzania. Men ack vad fel vi hade. Vi åkte ut till masajland med våra icke så mycket engelsktalande vänner för att starta home bank ute hos masajerna, som inte heller talar så mycket engelska utan deras språk masaj. Så under 2 till 3 timmar satt vi o lyssnade på swahili o en gubbe som översatte det till masaj. Vi fattade ingenting, men det gjorde faktiskt inte så mycket. Känslan av att sitta tillsammans med 30 masajkvinnor o deras bebisar plus några män är en cool känsla. Vi kastade också lite boll med två av männen medans vi kollande på giraffen som stod o åt lite löv. Jag tycker väl inte om djur sådär mycket. Men giraffer är något av det coolaste djuret jag vet. Så ologiskt byggt, fattar inte hur den kan ha koll på benen o halsen. Jag fick till och med se den springa. Det ser ut som det går i slowmotion o det är så vackert!

När vi skulle åka tillbaka hem så bestämde jag att nu var det dags för mig att köra. Sagt o gjort satte jag mig bakom ratten på moster trucken vi har som bil o upptäcker att vi inte har diesel så att vi kommer komma hem. Men det var ju bara att köra på, vad annat skulle vi göra mitt ute i ingenstans? Eftersom jag har haft en duktig lärare som har lärt mig att köra miljövänligt så la jag i den högsta växeln som orkade dra fram bilen för att snåla så mycket som möjligt. O vi lyckades komma till något ställe där vi kunde fylla på bilen med ca 2liter eller nått sånt så vi skulle klara oss till en mack i ngramtoni. Medans vi tankade hoppade en kille upp på flaket för att få lift. Det är inte så otäckt att köra på vänster sida som jag trodde att det skulle vara. Det jobbiga är att ha koll på allt runt omkring so kan springa ut i vägen, barn, vuxna, getter, kossor, åsnor men värst är som andra bilisterna! Vi klarade oss fram till en mack så vi tankade på o skulle köra hem våra vänner. Deras hus låg inklämda i dom trångaste gränderna som jag har skådat. Man jag fixade utan att repa bilen eller köra på något barn som sprang runt! När det väl var dags att åka tillbaka till stationen hade solen gått ner o det var mörkt. O här blir det mörkt. Alla bilar man möter har helljuset på, det går människor utan reflexer över allt som man knappt ser, o det är vägbulor lite här o där. Men jag klarade det! Jag är grymt stolt över mig själv!

Nä nu ska jag bädda ner mig igen. Elin o jacke är på en skola o har något, vet inte vad dom bestämde sig för o sen är dom hembjudna på mat. Vet inte när dom kommer att återvända hem till mig. Men antons(en annan pmuare som bor med oss o kommer från habo, ska stanna här i 4månader, jobbar som snickrare) arbete ligger brevide vårat hus så han kommer o går lite nu o då så helt själv är jag inte!

Systeryster! Snart kommer jag skriva mindre, men just nu är ju allt så nytt!

 

Over and out  


RSS 2.0