en sannerligen god jul önskar jag er!

sista inlägget på kanske ett tag.
tänkte bara önska er alla en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!
när ni går ute o fryser kan ni ju tänka på hur underbart skönt jag har det i värmen här nere!

3:e idag

snacka om att jag är aktiv på bloggen idag. men jag måste ju bara berätta för er där hemma att jag, elin o jacke skulle åka till stan idag o vad ser jag innan vi far? jo punka som vanligt på däcket. går o hämtar anton som är väldigt duktig på det där med att byta däck. men sen kom jag på att han åker hem i feb o vem ska göra det då? så jag bestämde mig för att nu ska jag lära mig. o åå vad jag är duktig på de! det tyckte iaf jag. bilmekaniken kom o sa att jag dragit åt för dåligt o drog till lite extra, är det mitt fel att jag bara är en lite flicka som inte är så stark? daäcket satt iaf fast under hela resan. får väl träna upp mig så jag kan dra åt det sista själv oxå. men jag har lite tips till er alla som ska byta däck. 

1 ha inte kjol
2 gör det inte i ett land då alla gubbar går förbi o skrattar lite eftersom en tjej försöker göra något mekaniskt.
3 säger någon att du gör det dåligt ge det onda ögat
4 se till att kunna tvätta händerna efteråt
5 om det är mörkt, ta på dig IKEA reflexväst, alla bör ha en sådan i bilen, det har jag tagit med hit!


gotti gotti

här var det masipan!
anton som inte lärt sig köksvett, eller har det bara roligare än oss andraden ända figuren jag gjorde var en snögubbe, väldigt vacker!  knäck kok
elin ansvarade över upphällningen
  morgan o marie louise

jaha ja, då var man utkickad

idag när vi kom hem fick vi order om att vi ska gå ner till jan eriks kontor. detta är afrika säger han. o då vet vi att nu står inte allt rätt till. det har blivit dubbel o upp till trippel bokat på guest houset på stationen. så var gör man då? jo då flyttar man på ungdomarna så att huset kan stå till befogande för andra gäster. detta är inte så illa tycker så jag eftersom vi kommer att bo i hectors underbar hus. tänka sig att få bo i ett hus under jul med den utsikten, det är icke fel. så från o med imorrn tills den 1 eller 2jan ska vi sova borta. det som är negativt med det huset är dock internet som inte vill sig därborta så vitt jag vet. men om det panikar kan man ju alltid låna ett kontor här. hur gick då bakandet igår kanske ni undrar. vi slängde ihop allt som ska var i knäcken i en gryta sen satte sig alla förutom jag o jacke sig för att göra marsipanfigurer. o detta innebar då att det blev jag som fick stå för knäcken. har inte så stor erfarenhet av att göra just knäck brukar vänta hemma tills den är klar o ta gryta när mamma har tagit vad hon vill ha. men en sån stjärna jag är på att baka knäck. mamma, jag kan ta knäck baket nästa jul om du vill. för jag är grym på de! jag ska försöka lägga upp lite bilder ikväll från igår. sen vet jag inte hur uppdaterad jag kan hålla er om mitt liv här. men om det är panik så har jag idag lärt mig mitt telefonnr utantill efter 3månader, +255758463425, men det är inte säkert att det funkar jämnt, för som sagt This is Africa!

träd

skogar o djunglar är inget som jagdirekt uppskattar, om det inte är storstadsdungeln vi pratar om(nästan i klass med robert). men här har jag fått lära mig vikten av hur viktigt det är med just träd. det blir inte lika bra utan dom. varför dom är så bra o viktiga orkar jag inte ta upp men ni kan alltid googla på det om ni är intresserade av att veta mer. idag har jag bränt mig. vi åkte till ett myckert fint ställe för att t lite simtag. passade på att försöka få en liten bränna innan david kommer hit o konstaterar hur blek jag är o efter 10 sekunder så går han runt med sin gyllene bränna, det är inte rättvist! men jag tänkte iaf göra ett försök till att se lite mer gyllene ut. o nu är jag röd! men om man tänker efter så matchar jag ju iaf julen som är på ingång. man måste försöka iaf se positivt på saken. vi ska iväg om ca 1 timme o göra knäck hemma hos marie-louise. jag tror att elin o hon får stå o fixa i köket medans jag sitter i soffan o softar, tycker ju inte om allt det där med julstress.. o ja! allt med jul innebär stress o prestations ångest! det är fakta!

granen står så ....... i stugan

 smakprov av vad vi har i granen, ser ni den fina fejksnön som är på grenarna? nej det är inte lökringar som hänger i utan halmkransar!
  det ända fina som vi har i granen är våran röda stjärna!
 inte den bästa bilden men det är icke heller den bästa granen!

det är inte lätt när det är baklänges

jag har börjat att ha engelska med elever i ca 7 till 9års(det är iaf årskurs 1 till 3) åldern tillsammans med en tjej som heter mary. hon är super go o väldigt duktig som lärare tycker jag. et är inte alltid lätt att försöka lära barn ett nytt språk när man själv inte talar deras. men det bir skratt o på något sätt lyckas det bli rätt iaf. jag vet av egen erfarenhet att det är skit tråkigt att gå i skola. att bara sitt där o plugga o inte fatta något. så till dagens lektion som skulle lära barnen färger tog jag med ballonger i olika färger. det blir ju faktiskt mycket roligare med ballonger än att bara skriva på svartatavlan. detta blev väldigt uppskattat att direkt lektionen var över sprang barnen för att ta en ballong o det small lite över allt. men åter till problemet med att man inte kan swahili när man ska förklara något. det går en kille i klassen som inte kan vara en dag över 7år. idag satt han o glodde på tavlan o försökte skriva av. jag tyckte att han såg så duktig ut att jag skulle gå dit o ge han lite beröm. när jag kollade ner i hans bok så såg jag att allt han skrivit stod baklänges, hur lyckas man skiva av allt baklänges? borde inte det vara svårare? han kanske är ett geni, vad vet jag. men iaf så förstod jag väldigt snabbt att detta är inget för mig att lösa. jag ropade på mary som fick ta över. det är faktiskt väldigt kul att ha dessa barn. även om jag inte fattar så mycket så lär dom mig en del swahili även om dom skrattar åt att jag är dålig så hjälper dom mig. men det är oxå väldigt tufft att se hur trasiga kläder dom har, hål nästan överallt, för små eller för stora.
för att vissa att jag är en lärare som bryr sig tänkte jag att lära mig namnen är en bra idé. jo tjena! det gick bra ett tag sen byte några plats så jag blev helt förvirrad. men några stycken heter iaf mirijam det vet jag.

nä nu blir jag i chock! läste just nu att gm lägger ner saab! pappa o mamma köp på er lite saab bilar! dom är ju så bekväma o bra! heja trollättan! nä nu blir jag lite ledsen, sverige utan saab. är det verkligen så fruktansvärt eller överdriver aftonbladet? DN tar ca en kvart att ta hem för att läsa så jag kan inte kolla in det.

igår var jag o jacke inne på posten undertiden köpte elin o anton den fulaste grannen jag sett. en plastgrann(älskar platsgrannar, barrar inte, sticks inte o man kan ha dom år ut o år in, men våran är för gammal mamma!) den är lite vit så det ska se ut som om det är snö på den o den är inte så stor heller. i grannen så har vi färgade lampor(jag var tvungen att passa på när mamma inte bestämmer vilka lampor som ska lysa). röda filt hjärtan,grannar o stjärnor, sen så tycker anton att det ser ut som om jag har hängt upp lökringar i den. men det är små halm kransa, i toppen sitter det ända fina o det är en röd glitter stjärna som jag investerade i nairobi. kort kommer!


lite bilder från nairobi resan

 inne i nairobi, bilden är tagen från bilen genom rutan så kvaliten är väl inte helt på topp.


  har precis kommit hem från lucia firandet

ett hotell av det finare slaget, var där inne jag käkade krokodil med några från ambassaden
  mina fötter efter att ha traskat runt upp i hust som svenska ambassadören bor i. mycket kunde dom fixa men inte en torr gräsmatta, skämmas borde dom göra!skillnad mellan nairobi o ngramtoni. här är hyddorna gjorda av bajs o lera. vet inte om det är lyxigare att ha en hydda i plåt eller om det är bristen på kobajs o lera som gör att man väljer plåt.  naturen mellan arusha o nairobi är orolgt vackert!

så har man blivit tanzanian.

jag har aldrig sett mig själv som en blödig person. men här nere har tårar runnit som aldrig förr. mycket pga av att jag varit så slut i kroppen efter sjukdom av olika slag. men tårarna hänger i fortfarande. dom kommer i såna tillfällen då jag blir extra glad eller ser något ledsamt.
som i förrgår så fick jag ett julkort. bara av att se vem som hade skickat det började tårarna rinna o då hade jag bara sett handstilen som skrivit mitt namn o adress. sen när jag öppnade o läste vad som stod rann tårarna ännu mer. det var inte många ord som stod men jag kunde inte läsa det högt för elin när jag försökte för att det bara brast! tack MORFAR för kortet, jag har aldrig blivit så glad över ett julkort!


jag glömde att berätta igår att jag tror vi har blivit tanzanianer hela bunten i hus nr20. för när vi var i nairobi o gick på trottoaren eller i affärer så gick folk om oss. vår tanke var, men kära nån vad stressade alla är! men sen kom vi på att det var precis så alla tänkte om oss när vi kom hit. vi körde på med våran svenska power walk men lärde oss efter ett tag att här är det lunkadet som gäller. vi har helt enkelt kommit ut ur den där stressen som befinner sig i storstäder o västvärlden. jag tror att det finns stor risk att jag kommer gå in ivägen redan på arlanda!

jag har julpybtat lite i vårat hus. det hänger glitter runt öppnaspisen(fråga inte varför man har en öppenspis i varma afrika, men jag har hört att det kan bli kallt i juni/juli så man behöver elda), fått upp lite små stjärnor som jackes mor lena skickat, hon skickade även saffran, jäst o recept på lussebullar så nu ska här bakas, om någon orkar vill säga.. en snöflinga o en ängel jag fick av mamma hänger uppe, halmbocken står brevid tomten o papegojan som fått lite glitter på sig uppe på öppnaspisen o nån dag här ska vi ut o leta grann. att fira jul i sol o 28 grader, inga fel de!


robert! jo absolut fick jag gott kaffe hos dig. men alla kaffe som liknar starbucks kaffe har en speciell plats i mitt hjärta!  


en tur till västvärlden?

Dessa citat/utrop bör läsas på finlandssvenska. ”Nej,hjälp jesus!”, ”om hälsan håller o våran herre inte kommer tillbaka” och ”livet är härligt!”. kvinnan bakom dessa ord är hanna nyman. Det första utropet används flitigt när vi åker bil då hanna är trafik rädd, inte så roligt för henne men vad man kan skratta åt allt hon blir nervös över. Vi i baksätet skrattade så att tårarna rann medans janne fick akta sig för att inte bli slagen bakom ratten(nä det vart inte så farligt denna gången att hanna slog honom!)

Vi lämnade ngramtoni i torsdags fyra i baksätet satte vi oss för att fara ca6 timmar till kenyas huvudstad nairobi. Kineserna bygger ju om vägen mellan arusha o nairobi men det går ju inte så fort för dom så stora delar satt vi o skumpade på grus/sten/hål vägar, men det har sin charm det också. Jag vet inte vilka djur ni ser hemma när ni är ute o åker men på väegn fram o tillbaka räknade jag ihop att vi hade sett(förutom åsnor,kossor o getter) giraffer, en apa, afrikanska rådjur(heter något annat men det ser nästan ut som dom vi har i sverige. Tror dom kan heta något på t, tommie, toms, tim.. dom är dom minsta i det slaget), en på körd hyena, en sköldpadda o lite dromedarer som masajerna har som boskap.

När vi närmade oss nairobi var det lite mörkare ute så man såg alla bilarnas röda ljus på dom dubbelfiladevägarna. Detta kan man bli lite ledsen över o tänka att, oj vad miljö förstörande detta är. Men inte jag. När jag ser bilar på detta sätt tänker jag, å en storstad! O sen får jag något slags lyckoruss! Jag älskar storstäder! Nairobi är känt för att vara lite trafik kaos o en stäcka som tog en timme på vägen hem tog två timmar på vägen dit för alla köer. Men jag klagade inte, jaga bara njöt av att veta att vi nu befann oss i en gigantisk stad.

Vad har vi då gjort? Jo vi har varit i många olika köpcentrum mest kollat faktiskt o handlat lite(det är sant! Jag har inte köpt så mycket!), varit på bio 2 gånger new moon(det du lovisa, jag fick se den före dig iaf!) o inglorious bastards, druckit kaffe på en kedja som påminner om starbucks vilket innebär gott kaffe för första gången sen jag kom hit, men nu sitter jag igen med vårat äckliga snabbkaffe. Ätit SALLAD, vet ni hur underbart gott det är med isbergssallad? Ät på mina vänner o njut av det ordentligt! Jag o pojkarna bowlade en gång jag förlorade(något jag var inställd på) som vanligt men hade roligt iaf.

På fredagkvällen var vi o åt mat på en resturang med lite folk från ambassaden. Vi skulle ha ätit på den där restaurangen som serverar massa olika grillade djur men det var fullbokat där så vi fick gå på en mindre variant av den. Jag har nu testat att äta grillad krokodil. Det är inte så gott, så beställ något annat om ni har chansen till det! där träffade vi johanna(hennes föräldrar jobbar på ambassaden) o hennes kille. Hur sköna människor som helst. Dom träffade vi även på söndagen då vi åkte till huset där svenska ambassadören bor, för att fira lucia. Vi kände oss inte riktigt bekväma när vi kom dit. Det bjöds på vin, snittar, GLÖGG(äntligen tänkte jag, men var glöggen god? Nej!) av servitörer från hilton. Alla pratade stockholmska med en såndär överklassmin. Hmm inte vad vi hade tänkt oss. Sen fick vi reda på att dom rör sig nästan bara i dom områdena som alla olika ambassadörer bor(ser ut som ett finare område i USA). Hur ska dom kunna göra bra saker för kenya o sverige om dom inte ser landet utan bara snackar med en korrupt regering? Jag bara undrar? Är det för mycket begärt att dessa människor som tjänar ofantliga mängder pengar att åka ut till slumen o byarna få lite skit på skorna o äta lite mat med människorna där få en magsjuka för att se vad som verkligen behövs göras, kom igen svenska regeringen vakna upp! Som tur var så var detta över på 2 timmar. Sen på måndagen skulle vi tillsammans med johanna o johan lucha med sidas bistånds chef för kenya. Det var väldigt intressant att prata med henne. Hon hade väldigt mycket att säga.

Allt som allt då! Jo det vara väldigt skönt att få fara iväg, det behövdes. Nairobi är som en västerländsstad i dom områdena vi rörde oss. Man blev äcklad ibland över alla dom nya köpcentrena för flera miljoner när man ser folk bo i försök till tält på vissa platser o man vet att i denna stad finns ett av världens största slum områden. Allt är verkligen annorlunda från det vi befinner oss i här nere. Jag undrar hur många mil elstängsel det är upprullat i nairobi dom man först har mur runt huset o sen över det elstängsel. En sak som är positivt med att det är en farlig stad är att det blir väldigt mycket jobb för säkerhetsvakter då nästan alla har en sån vid sin grind. G4s är väldigt stort där så glenn skulle ju känna sig som hemma! Jag är glad att jag inte bor där utan bor här i våran lilla by som kanske är en slum för vissa. Men det har sin charm det också!    


rädda det som räddas kan!

för några veckorsen så var anton o klippte till frisyren. han fick både massage, ansiktsmask o rengöring. han berättade att dom oxå har manikyr på salongen. jippi tänkte jag o elin, det kab väl aldrig vara fel med manikyr. så igår åkte vi dit lyckliga som barn på skolavslutning satte vi oss o väntade på att bli omhändertagna.
resultat! det var hand- arm massage med peeling, o en klippning som heter dugga. jag har ont i alla mina fingrar. finns inte en nagel kvar tror jag. dom gör så ont! o inte klippte dom bra heller. det ser ut som om jag har bitit på naglarna, till o med anton o jacke skrattar åt det o tycker att det ser bedrövligt ut. massagen var helt okej tills dom avslutade den med att olja in armarna efter dom tagit på lotion. det kommer inte bli fler besök dit. inte ens färg på nagelbitarna som blev kvar fick vi! jag säger bara att det var tur att jag inte betalade mer än 15kr!

efter denna mardröms start på dagen var det dags att åka till kyrkan som nu mera är en skola. vi va med på en engelska lektion med barn i ålder låg o mellanstadiet. jag tog som uppgift att rätta deras böcker. en uppgift var att lära sig att sätta s på orden när det blir plural. som one bag, two bags. detta kanske inte är lätt alltid. det var en liten flicka som inte riktigt fattade poängen. i hennes bok stod de:

one bag
two bags (detta var exemplet från tavlan)

one dog
two bags (rätt svar, two dogs)

one door
two bags (two doors) osv.

när dom inte kan engelska o jag inte kan swahili blir det ju inte lätt att förklara att detta inte var riktigt rätt. men jag skickade vidare henne till läraren som kunde förklara det på swahili.
efter engelskan ville en annan lärare att jag skulle hjälpa till att rätta matteböcker. för er som inte vet om det så är matte inte mitt ämne någonstans. hatar detta över det mesta o fattar ingenting av det. uppgifterna som jag skulle rätta var uppgifter jag aldrig tidigare hade skåddat. det var plus o minus o gånger o delat med tecken över allt framför o bakom alla siffrorna o sen dök det upp lite x o y oxå. fattade nada! men läraren skulle gå igenom på tavlan o säga till mig vad rätta svaret var så skulle jag bara pricka av det i böckerna, tur! men det är ju inte alltid heller det lättaste. först ska man lyckas gissa vilken uppgift som står var i deras böcker o sen hitta vad man tror är deras svar. men jag körde på med mina R om det var rätt o - när det var fel. o detta var ju ett mysterium för läraren när han kollade igenom. vad betyder dessa tecken undrade han?! ja livet är inte alltid lätt som lärare. men jag tycker att det var väldigt roligt iaf.

idag ska vi fara till nairobi. där ska jag o elin leta upp nån som kan rädda våra naglar, rädda det som räddas kan, på ett av alla shopping ställen som finns. sen ska vi shoppa shoppa shoppa, jag ska i alla fall kolla kolla kolla på kläderna. träffa en tjej som jag tror heter johanna som bor där tillsammans med sina föräldrar som jobbar på ambassaden. på imorrn kväll ska vi antagliegn på middag med några från ambassaden där ibland två SIDA praktikanter. på måndag så vill SIDA bossen som befinner sig i nairobi äta lunch med oss oxå. det är ju som om man känner sig viktigt när man ska träffa alla dessa med titlar! sen så tror jag vi bara ska va turister o slappa. vi åker hem igen på tisdag. jag vet inte hur mycket dator jag kommer att bry mig om att uppsöka. förhoppningsvis kommer jag ha så mycket att göra att jag inte har tid med den så vi får se när nästa inlägg kommer!

 


Bilder från matutdelning, bröllop o en ensam jacke

 det är viktigt att pynta hela bilen till bröllopet!

bandet som spelade före o under bröllopet. dom stod även på ett bilflack o spelade när vi åkte på ett led genom arusha
 gruppbild. antons handledare med fru o barn. jacke o anton ála masaj brud o brudgum, elin o jag

  i sverige skär vi i tårta här skär man i en lövspyande get

kö till majsen. tänk om vi kunde klä oss i alla dessa fina färger hemma!

 från matutdelningen

jacke såg så ensam ut idag när han åt mat, lite mobbad nästan.

kramp, träningsvärk o varningsblickers i 40minuter.

vi va på bröllop igår. bröllopet skulle börja klockan 14. vi åkte hemifrån med antons handledare 20 över att man kommer 40 minuter försent gör ju inte så mycket när bruden kommer 1timme försent o gäster fortsätter att komma 1 o en halv timme tiden som bröllopet skulle börja. mitt under vigseln hade prästen/pastorn en predikan o sen vart det barndop, för att sen fortsätta med bröllopet. vi hade ingen tolk så vi fattade ingenting. efter vigseln skulle vi åka till stället som festen var på. att man först ska åka runt i 40minuter på ett led blinka med varningsblickersen, tuta o krypköra var det ingen som sa. för då hade jag ju inte satt mig bakom ratten. trodde att jag skulle tappa benet ett tag. varför har man inte automat ibland. vänsterbenet lider av träningsvärk! vi åkte till ett av stans finaste hotell där vi trodde att festen skulle hållas. men icke vi åkte bara dit för att brudparet skulle fotas vid poolen. vi vart oxå med på kort. kan bero på att anton o jacke lekte masajer. alla andra killar hade kostym men inte herrarna från hus 20. nä, dom hade på sig masajskynken, knivar o klubba. om man inte blir tillräckligt uttittad som vit ibland, då kan man bli det om man leker vitmasaj. vidare till bröllopsfesten som var maffig. vi fick veta att bröllopet kostade ca 12miljoner tzs(ca 65 000kr), väldigt mycket pengar för en dag(internet är väldigt segt, men jag ska försöka lägga upp lite bilder(jag vet att jag skrivit så tidigare, men jag ska bättra mig)).


dom skall döden död

jag fattar inte vad som hänt med dom afrikanska flugorna. men det står ju inte rätt till med dom. sen i onsdags har vi haft prolem med dom. jack sringer runt med en flugsmälla i högsta hugg men missar dom dock nästan hela tiden, det är inte det att jacke är helt värdelös på att döda dom utan att som är snabbare här än hemma. dom ska sitta på en hela tiden oxå, i anstiktet helst. fattar inte vad dom är bra för. om dom bara finns för att spindlarna o ödlorna ska ha mat, så död åt dom djuren oxå.  

ska jag skämmas

häromdan var vi ju ut för att dela ut mat. efter detta åkte vi hem o jag tjatade om hur hungrig jag var o lagade pasta o köttfärssås o åt som ingenting. men nu efteråt så fattar jag inte hur jag tänkte. jag hade precis varit ute i en by där folk lider för dom inte har mat, jag klagar för att jag är hungrig åker hem o äter hur mycket som helst plus att jag äter annat smått o gott efter maten. är jag totalt kännslokall eller har jag väldigt hög överlevanads instinkt? jag vet att jag måste äta annars så är det ju en till som svälter o vem blir gladare för det? men att jag bara kunde åka hem o äta som ingenting. är väldigt arg på mig själv för detta.

idag ska vi på bröllop, tror vi. det är antons handledares frus syster, igen,, tror vi, som ska gifta sig. klockan 14 är det men vi vet inte riktigt vart. det vi vet är att det ska vara i en kyrka inne i arusha. om arusha hade varit en mindre stad med bara en kyrka så skulle det ju vara lätt att hitta. men nu är sanningen en annan. jag o elin hittade iaf en teservis som vi ska ge i present. har slagit in den väldigt fint, tror till o med att mina forna arbetskamrater på önska skulle varit stolta över inslaget.

nä nu är det dags för frukost. nu gjorde jag det igen! ärligt, jag måste ha en rejäl överlevnads instinkt!


dom ståtliga

marielouise har fått till uppgift att dela ut några ton majs i några byar runt om arusha. så idag var vi med henne till en by som skulle få del av majset.
det är byledarna tillsammans med kyrkan i byn som bestämmer vilka som är i mest behov av hjälpen. men i denna by har det inte funkat alls så det var bara ett stort kaos som väntade. folk som fuskade till sig mer o andra som blev utan. man blir verkligen arg när dom tar mer än vad dom ska för då vet man att det finns dom som blir utan. 

finns det något ståtligare folkslag än masajer? det har jag svårt att tro. dom är så mäktiga o ståtliga när som kommer gående.  men jag skulle aldriga villa vara född till masaj i alla fall inte masajkvinna. dom har det inte lätt, jobb jobb jobb, ha massa barn o vara en av alla andra fruarna(här kan man iaf inte tycka att det är jobbigt med kvinnor eftersom man gifter sig med så många). skulle inte vilja vara född till masajman heller jag tror inte det livet är så lätt.

fick även se en kalkontupp idag. det är nog det fulaste jag sett. gud kan ju inte vara nöjd med den fågeln. jag har kommit på flera djur som han nog inte la mycket energi på heller, så som babianer o grisar. skulle kunna nämna många fler där till. men då blir listan väldigt lång o jag är lat.

nu hoppas jag att strömmen snart kommer tillbaka för jag är jätte hungrig. dom sätter inte igång generatorn förens om en timme så jag hoppas att den kommer tillbaka av sig själv!

har lånat en laddare från hectors så nu använder jag min nya telefon. det finns inte mycket på den. men den har en ficklampa o hur smart är inte det när man bor i ett land som drabbas av strömlöshet ofta? jo det ska jag tala om. det är precis hur smart som helst!


det brinner

jag glömde att påminna er om att det är internationella aids dagen idag, jag vet inte vad ni ska göra för att tänka lite extra på det. men nu har jag i alla fall påminnt er.

o mamma jag har tänt kalender ljuset idag. det står här breve mig o brinner så fint så i sin ljusake som bärsupp av ett masajhuvud.

stop i lagens namn

imorse hade vi planering med våran handledare julius. känns som vi hade ett riktigt bra samtal med honom o att det äntligen börjar hända lite saker i afrika. man skulle kunna jämnföra afrika med våran bil. den är väldigt seg i starten(som ibland är några km) men när den får fart så går den som en ferrari med motorproblem o som går snabbare bakåt än farmåt, afrika är underbart! 

efter planeringen så åkte vi in till stan för att handla lite o äta på en kinaresturang. det var jag som satt bakom ratten o man har ju sina bättre o bästa köradagar. idag var det en bättre dag. först blir jag stannad av polisen, tur att jag inte var själv! jag har aldrig blivit stannad av farbror blå. så jag vet ju inte vad man ska göra riktigt o speciellt inte när man är i ett annat land. men dom var inte ett dugg intresserade av mig utan kollade på klistermärkena som sitter på framrutan sen fick jag köra vidare. jag har funderat väldigt mycket på dom där märkena. varför dom sitter där dom sitter o vad dom göra för nytta. men nu vet jag. dom sitter där för att det ska vara lätt för polisen att se o för att man ska kunna vinka o köra vidare, inga fler funderingar där jg bara tackar för att dom sittr där. sen vart det in till arusha där alla knäppa blister bestämde sig för att köra just där jag skulle köra, plus att dom skulle komma från konstiga korsningar. sen var det lite klagan på hur jag körde om anda bilar. jag är lat när jag kör så att växla hela tiden tycker jag är onödigt. jag lägger i den högsta växeln som går o låter bilen köra på den tills den verkligen inte vill längre(jag tror att det är miljövänligt att köra på högväxel). men när man körom med en diesel bil som är gammal o seg så kan man under om man kommer komma förbi bilen innan man möter nästa. o det har vi hittils alltid gjort även när jag är lat, men jag vet inte om dom andra(förutom elin) kommer vilja åka med mig på ett tag. jag får väl skynda mig att ta nykeln imorrn o köra ordentligt så dom får se att jag kan köra riktigt om jag vill. jag har iaf inte kört på en bil, in i två staket o skrapat bilen som en annan chufför i huset har gjort.

för några vekor sen så var det en man här som heter anders o bor i nairobidär han jobbar på svenska ambassaden. han tyckte attvi skulle komma o hälsa på. så nu är e nairobi resa inbokad den 11 till 14december ska vi dit. man tar en buss som tar x antal timmar på vägar som har varit bättre å en del sämre. nairobi räknas som en av världens farligaste städer så jacke hade idén att vi skulle ka down town o se vem som kommer tillbaka till hotell i liv, känns inte så lockande. vad vi vet är att på söndan ska vi kolla på lucia(något som ordnas för svenskarna på ambassaden), på måndan blir det ett studiebesök på ambassaden innan vi ska sätta oss i bussen hem igen, o varje dag ska vi unvika att komma tll down town. vi har hört talas om en resturang som grillar giraff, zebra, gnu, antilop osv så det kan bli ett stop där. någon som har någon annan idé på vad vi ska hitta på  nairobi?
 
   

RSS 2.0